Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Újabb támogatás a tanárjelölteknek

osztalyteremTovábbra is folytatódik a tanárjelölt hallgatók támogatása, a Klebelsberg-ösztöndíjra pályázó diákok akár havi 25-75 ezer forint összegű támogatást is elnyerhetnek. Az osztatlan tanárképzésen tanuló hallgatókat támogató programra október 20-ig lehet jelentkezni, az idei keretösszeg 343 millió forint – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tavalyi nyertes hallgatóknak 235 millió forint jut, és több mint százmillió forintot szán a kormány az új ösztöndíjasok szeptembertől decemberig történő támogatására. A miniszter kiemelte, hogy a jelentkezők számát nem kell korlátozni, illetve a határon túli magyar hallgatók is pályázhatnak az ösztöndíjra.

Az elmúlt évben mintegy 500 diák pályázott a támogatásra, közülük 436 hallgatónak ítéltek meg ösztöndíjat. A pályázaton azok indulhatnak, aki vállalják, hogy tanulmányaik befejezése után (legalább az ösztöndíj folyósításának idejéig) a köznevelési rendszerben tanítanak majd. Az elnyerhető ösztöndíj összege 25, 50 vagy akár 75 ezer forint is lehet, ezt nagyban befolyásolja, hogy mennyire számít hiányszakmának az a szak, amelyen az adott hallgató tanul.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár elmondta, hogy a Klebelsberg-ösztöndíj elsődlegesen a köznevelési rendszerben jelen lévő hiányszakok tekintetében ösztönöz és motivál. Ily módon a tervek szerint a jövőben kiszámíthatóbbá válik az iskolarendszerben a szakos ellátottság jövőbeni tervezése. Az államtitkár beszámolója szerint eddig már több mint 500 diák jelentkezett az ösztöndíjprogramra.

Az államtitkár által említett szempontok jelennek meg a pályázatok elbírálásánál, mivel a hiányszakok pedagógusigénye és a leendő munkavállalási régió érintettsége a választott hiányszak esetében döntő jelentőséggel bír. További elvárás, hogy a támogatás folyósítása alatt a nyertes pályázók tanulmányi eredménye nem romolhat az elvárt szint alá. Az ösztöndíjasok az aktív képzési idejük egésze alatt jogosultak lesznek a támogatásra. A programban részt vevők a Klebelsberg-ösztöndíjat a tanulmányi ösztöndíjtól és más juttatásoktól függetlenül megkapják.

magyarhirlap.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner