Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Pontosítaná a miniszter a munkáltatói jogokat az iskolákban

iskolaVilágosan meg kell határozni az iskolarendszerben a munkáltatói jogokat, és fontolóra kell venni, hogy a következő családpolitikai intézkedés a kétgyermekes családokat célozza – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek adott szombati interjúban.

Jelenleg a tankerületi vezetők hatáskörébe tartozik a pedagógusok felvétele és elbocsátása, de az igazgatók is gyakorolhatnak bizonyos korlátozott munkáltatói jogokat. A miniszter véleménye szerint annak érdekében, hogy az intézmények vezetői valóban jó szakmai vezetőként irányíthassák, fontos lenne megadni nekik az ehhez szükséges jogosítványokat.

Balog úgy látja, hogy az iskolában töltött idő szabadabb kezelése is fontos lenne, de erősíteni szeretnék a megyei szint döntéshozóit is, hogy meggyorsítsák az intézkedéseket. A minisztériumban azon is gondolkodnak, hogy kicsit jobban szétválasztják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szakmai és igazgatási feladatait, és utóbbiakat a kormányhivatalokhoz közelítik.

Az interjúban Balog kijelentette, hogy a leendő Testnevelési Egyetem megkapja a fejlesztésekhez szükséges forrásokat, viszont nem biztos, hogy szeptembertől minden felsőoktatási intézményben megjelennek a kancellárok. Ahol még nem találták meg a megfelelő embert, ott a rektor és a gazdasági főigazgató kezében marad az irányítás.

A kancellár kiválasztása egyébként viszonylag laza feltételekhez kötött, így a pozíció betöltéséhez nem szükséges se gazdasági végzettség, se felsőoktatási vezetői tapasztalat. A miniszter szerint ez nem probléma, mert a kancellárok nem gazdasági szakfeladatokat fognak végezni, és nem vezetik a felsőoktatást. Ez a munka inkább menedzseri felkészültséget igényel, hiszen a kancellárok a hatékony működésért lesznek felelősök.

Balog szerint a szociális terület szétválasztása szinte megkettőzött figyelmet és energiát igényel a kormánytól. Az utóbbi időszakban visszaesett a kétgyermekes családok aránya, ezért a következő lépésben olyan intézkedésekre van szükség, amelyek ezeket a családokat célozzák meg. Az egészségüggyel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a következő időszakban a háziorvosi ellátás erősítése következik jobb eszközellátással és a túlterheltség csökkentésével, a pálya fiatalok számára való vonzóbbá tételével.

informed.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner