Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

OKJ-s képzések: hogyan válasszunk megfelelően?

okj_kepzesAz Okj-s képzések nagy népszerűségnek örvendenek, ami nem is csoda. Rengetegféle képzés közül választhatunk, a tanfolyamok bőségét látva ugyanakkor felvetődhet a kérdés: melyik is lenne számunkra a legmegfelelőbb? A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az államilag elismert szakképesítést nyújtó tanfolyamok az iskolarendszeren kívüli képzések között a legnépszerűbbek közé tartoznak. Egy OKJ-s képzés jó választás lehet, ha nem sikerült a felsőoktatási felvételi, vagy pályát szeretnénk váltani, új ismereteket szerezni. Ezeknek a tanfolyamoknak óriási előnye, hogy rugalmas az időbeosztásuk, így akár munka vagy család mellett is elvégezhetők. Ráadásul plusz pontokat jelenthetnek egy esetleges későbbi egyetemi felvételi során. Szintén mellettük szól, hogy számos esetben valódi, piacképes tudást nyújtanak.

A gyakorlatban azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet. Rengeteg a képzés, ezek közül nehéz eldönteni, hogy melyik ad valóban hasznos végzettséget. Ráadásul a képzési helyek színvonala között is nagy eltérések lehetnek, ezért egyáltalán nem biztos, hogy mindenhol ugyanazt a tudást kapjuk meg a pénzünkért.

Bársony Csaba, a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. oktatási igazgatója azt tanácsolja, hogy mindenképp olyan képzést válasszunk, ami érdekel bennünket. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a meglévő tudásunkat bővítsük, vagy inkább vágjunk bele valami teljesen újba. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a szakmai tapasztalat komoly előnyt jelenthet a munkáltató szemében, ami a fizetésben is megmutatkozhat. Ha ennek ellenére új szakmát szeretnénk tanulni, akkor fontos, hogy az valóban lekössön bennünket.

Érdemes tájékozódni, hogy milyen szakmákra van szükség a munkaerőpiacon. Lehetőleg kerüljük a divatos, túltelített képzéseket, de az se jó, ha olyan hiányszakmát választunk, ami nem kelti fel érdeklődésünket.

Fontos, hogy ismerjünk bizonyos alapfogalmakat. Például jó tudni, hogy a részszaképesítés legalább egy munkakör ellátására, a szakképesítés egy vagy több foglalkozás valamennyi munkakörének betöltésére képesít. A képzésekhez tartozó hét számjegyű azonosítószámok rendszerét sem árt áttanulmányozni, hiszen ebből megtudhatjuk, hogy melyikhez milyen iskolai végzettség szükséges, és az is kiderül, hogy az adott képzés jelent-e többletpontot felvételinél. Ezeket az információkat az internetről is beszerezhetjük, de a jobb képzőhelyek is segítenek az eligazodásban.

Számos olyan OKJ-s képzés van, amelyek egymásra épülnek. Fontos szempont lehet, hogy olyat válasszunk, amely nyitva hagyja a fejlődés, illetve a karrierépítés lehetőségét. Törekedjünk arra, hogy a legjobb képzési helyet válasszuk, mert ezeknek az intézményeknek ugyanúgy megvan az egyes iskolákra vonatkozó munkaerőpiaci presztízse, mint a különböző egyetemeknek. Győződjünk meg arról, hogy az intézmény rendelkezik a szükséges engedélyekkel, tájékozódjunk a képzések színvonaláról, az oktatói gárda összetételéről, referenciáiról.

monster.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner