Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Munkanélküliség? Képezzük magunkat!

kepzesA tartós állásnélküliség sokakat megvisel, de hogyan őrizzük meg mentális egyensúlyunkat? Béni József Sándor klinikai szakpszichológus számos hasznos tanácsot ad a men.hu oldalon. Nem csak munkanélkülieknek ajánlott!

A szakember tapasztalatai szerint a tartós, kilenc hónapot meghaladó állásnélküliség gyakran levertséghez vezethet, mivel úgy érezzük, hogy feleslegesek vagyunk. Arra vonatkozóan nincs pontos statisztikai adat, hogy mennyi ideig tart átlagosan az álláskeresés, de a közfelfogás szerint egy fél év még nem számít rendkívülinek a munkanélküliség terén. Azonban az elhúzódó állásnélküliség nem segíti az álláskeresést sem. A munkáltatók gyakran úgy gondolkodnak, hogy amennyiben valaki régóta nem dolgozik, az biztos nem lehet véletlen, és inkább az részesítik előnyben, akinek a válság ideje alatt is volt munkahelye.

Az álláskeresés során a legnagyobb esélye mindig a szakképzett munkaerőnek van. Ezért is fontos, hogy ha elvesztettük munkánkat, akkor képezzük magunkat, vagy folytassunk akár karitatív tevékenységet. Utóbbi nagy segítség lehet, hiszen az ingyen végzett munka is rengeteg új tapasztalatot és kapcsolatot hozhat. De lehetőségünk van részt venni a munkaügyi központok által indított átképzéseken is, illetve nyelvtanfolyamokra is eljárhatunk, amelyekre most állami támogatást is kaphatunk.

A szakember szerint az álláskeresők két csoportba oszthatók: a passzív és az aktív álláskeresők. Aktívak azok az álláskeresők, akik folyamatosan figyelik az állásajánlatokat, és a cél érdekében mozgósítja kapcsolatait, megragad minden lehetőséget. A szabadidejében lefoglalja magát, sportol, nyelvet tanul, képzi magát. Ha kell besegít a családi vállalkozásban vagy az ismerőse cégében, esetleg önkéntes munkával színesíti önéletrajzát, illetve kapcsolatrendszerét.

A passzív álláskereső is figyeli a hirdetéseket, és jelentkezik is sokra, de ha nem jár sikerrel, akkor hamar elveszti lelkesedését. Megpróbál spórolni, emiatt nem tudja kihasználni a szabadidejét, nem sportol, és nem képzi magát. Pedig a szakember arra figyelmeztet, hogy nem érdemes tétlenül tölteni az időnket, mert az egy önromboló folyamatot indíthat be, de semmiképp sem erősíti az egyént. Célszerű, ha olyan célokat próbálunk megvalósítani, amire korábban a munkánk miatt nem volt időnk. Vagy készíthetünk magunknak tervet, hogy legyen mihez tartanunk magunkat. Akár egy nagytakarítás is sokat segíthet a hangulatunkon, hiszen ez csökkenti a feleslegesség érzését, és az elvégzett munka sikerélményekhez juttathat bennünket.

men.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner