Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Miért késnek a diákigazolványok?

diakokAz Oktatatási Hivatal tájékoztatása szerint 25-30 ezer diáknak még várnia kell a diákigazolványára, ami azt jelenti hogy az igényelt igazolványok 10 százaléka körül támadt valamilyen probléma. A hírek szerint akad olyan tanuló, aki osztályával együtt tavaly szeptember óta vár az igazolványára.

A legfőbb probléma, hogy akadoznak a befizetések, illetve az igénylőlapon feltűntetett adatok eltérnek a nyilvántartástól. Az igazolványigénylés módját és a felelősségi köröket egy 2011-es kormányrendelet szabályozza. Az Oktatási Hivatal látja el a diákigazolványok, illetve egyéb oktatási igazolványok nyilvántartását, és az adatkezeléssel kapcsolatos teendőket. Az Educatio Kft. hatáskörébe tartozik az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó informatikai fejlesztési és üzemeltetési, illetve az ügyfélszolgálati feladatok ellátása. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) feladata a gyártás, előállítás koordinálása, illetve a logisztikai feladatok ellátása. A gyártást a Pénzjegynyomda Zrt. végzi.

A diákoknak az igénylés benyújtása előtt az okmányirodákban kell lefényképezkedniük. A Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) adatlapot itt állítják ki, ez tartalmazza a személyes adatokat. Ennek azonosítója szerepel az igénylésben, a KEK KH ez alapján veti össze az adatokat a saját nyilvántartásával. Ha eltérést talál, akkor visszadobja az igénylést, és ezt jelzi az intézményeknek.

A diákigazolvány kiállításának díja 1400 forint, ezt a diákoknak az oktatási intézményükben kell befizetniük. A befizetett összeget ezek után az intézmények továbbítják az Oktatási Hivatal részére. Az átutalás azonban gyakran késik, mivel a befizetés sokszor a fenntartó pénzügyi szervezetének közreműködésével történik.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint évente körülbelül 280–330 ezer diákigazolványt gyártanak le. Az igénylések nemcsak a tanév kezdetéhez kötődnek, hanem egész évben érkeznek folyamatosan, hiszen pótolni kell az elveszett és megrongálódott igazolványokat is, illetve az iskolaváltások miatt is gyakoriak az év közbeni igénylések. A legtöbb igénylésre azonban a köznevelési és a felsőoktatási intézményekbe való beiratkozás után, illetve tanévkezdéskor kerül sor. Probléma az igénylések 10 százalékánál fordul elő, de ez az arány folyamatosan csökken az Oktatási Hivatal elmondása alapján. Az esetek többségében a várakozási idő nem haladja meg a rendeletileg előírt 45 napot.

metropol.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner