Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Iskolai közösségi szolgálat: a kulturális intézményekben is terjed

muzeumA kulturális intézmények is egyre gyakrabban válnak az iskolai közösségi szolgálat színtereivé. Ehhez kapcsolódva dolgozott ki ajánlást az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), amely május 26-án kerül bemutatásra.

Hammerstein Judit, a kultúráért felelős helyettes államtitkár, csütörtökön arról beszélt, hogy az oktatási és kulturális intézmények már korábban is szorosan együttműködtek, 6500 ilyen együttműködést regisztráltak az előző EU-s fejlesztési ciklusban. Két munkacsoport is tevékenykedik az Emmiben, amelyek munkájában részt vesznek az OFI, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szakemberei is. Egyik fő céljuk, hogy a köznevelési és a kulturális intézmények közötti kapcsolat rendszeres és kimunkált legyen. A szakmai követelményeket a köznevelési terület határozza meg, fontos szempont, hogy a foglalkozások illeszkedjenek a kerettantervhez.

A munkacsoportok kidolgoztak egy úgynevezett közgyűjteményi kínálatot is az oktatási intézmények számára, hogy segítséget nyújtsanak a foglalkozások megszervezéséhez, tanóraként való elismertetéséhez. Hammerstein Judit kiemelte, hogy az iskolai közösségi szolgálat nemcsak a civil társadalom megerősítéséhez járul hozzá, hanem a kultúra és a köznevelés közötti együttműködésben is új lehetőségeket nyit meg. Jelenleg hét területen végezhető az 50 órás iskolai közösségi szolgálat, és különösen a kulturális és a közösségi ágazat számít népszerűnek.

Az elkészült „Az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben” című ajánlást hétfőn mutatják be a Nemzeti Múzeumban megrendezésre kerülő szakmai konferencián. Ez az ajánlás az iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódó szervezési és működtetési feladatok ellátásában nyújt majd segítséget a kulturális és művelődési területen dolgozóknak. Tartalmazza a keretrendszer kialakításához szükséges jogszabályokat, módszertani ajánlásokat és gyakorlati tanácsokat.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos információkat a www.kozossegi.ofi.hu honlapon találhatják meg a tanárok, a diákok és a fogadó intézmények. A weboldalt összekapcsolták a Múzeumi á la carte múzeumpedagógiai honlappal is.

Az OFI főigazgatójaként Kaposi József hangsúlyozta, hogy különösen fontos, hogy a közoktatásból kikerülő gyermekek ne pusztán csak a tananyagot sajátítsák el, de képesek legyenek eleget tenni a 21. század kihívásainak is. A más intézményekkel való együttműködés fontos része az oktatásnak. Az OFI újra kiírta a Segítő diákok pályázatot a közösségi szolgálatban tevékenykedő diákok, pedagógusok és - új kategóriaként - fogadóintézmények számára. A diákok fotókkal vagy kisfilmekkel pályázhatnak, a tanárok és fogadóintézmények fényképpel.

kormany.hu

hirado.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner