Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Hiányzik a szakképzett munkaerő a bölcsődékből?

bolcsode_szakemberA kormány tervei szerint jövőre tovább bővítik a bölcsődei férőhelyek számát, azonban egyelőre komoly hiány mutatkozik az ehhez szükséges szakképzett munkaerőből. Mivel a fizetések ezen a területen nagyon alacsonyak, ezért ez a pálya csak kevesek számára vonzó.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, hogy jövő év tavaszáig ezer új férőhelyet hoznak létre uniós forrásból, és 700-at a költségvetés terhére. A következő években az uniós forrásokból további 6400 férőhelyet hoznának létre, a tervek szerint 2018-ig 60 ezerre nőne a bölcsődei férőhelyek száma a jelenlegi 42 ezerről. Balogh Zoltán miniszter 4,8 milliárd forint támogatást helyezett kilátásba a jövő évi fejlesztésekre, Rétvári Bence államtitkár pedig szeptember elején úgy nyilatkozott, hogy 659 önkormányzati bölcsőde működik az országban 36 177 férőhellyel és jövő szeptemberre érheti el a férőhelyek száma a 40 ezret.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke elmondta, hogy sok helyen van férőhelyhiány, a nagyvárosok agglomerációjában is kevés a férőhely, és néhány megyei jogú városban, ahol egyébként kötelező lenne, korábban nem volt, illetve ma sincs bölcsőde. A szakember szerint a szakemberekből sincs elegendő, egyre többen élnek a nyugdíjazás lehetőségével. A fiatalok számára különösen kevés vonzerővel bír ez az életpálya, tekintettel a szakma alacsony anyagi elismertségének. A felsőfokú szakképzettséggel rendelkező pályakezdők bére havi nettó 81 ezer forint, ami az évekkel alig emelkedik: 30 év után is csak nettó 4 ezer forinttal keresnek többet. A diplomás pályakezdők nettó bére 84 ezer forint, ami tíz év után alig haladja meg a 94 ezer forintot.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint 2010 és 2013 között 9 százalékkal nőtt a bölcsődei nevelők száma, 6346 főről 6908-ra. Az uniós fejlesztéseknek köszönhetően ez a szám idén, illetve jövőre további 400 fővel nőhet. 2020-ig további 1500 új munkahely jöhet létre az ágazatban. Az ehhez szükséges felsőfokú képzés elérhető az országban, és minden évben magas számban jelentkeznek hallgatók. Szűcs Viktória ugyanakkor úgy látja, hogy bár sok embert vesznek fel fizetős OKJ-képzésre, de a képzések színvonala sokszor elmarad a kívánatostól.

vg.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner